středa 29. dubna 2015

Kouřitelná Nakhla: photoshop, nebo realita?

S Nakhlou většina z nás začínala, typická višeň, dvojité jalbko, meloun či máta. Suchá jako Sahara, plná klacků, ALE levná, z Egypta od podnikavých kamarádů ještě levnější a s RZU prostě nejlepší! Nicméně existuje pár metod, jak tento tabák kouřit kvalitně. V čem je ta Nakhla přezevše tak dobrá?

O Nakhle se toho napsalo už spousta a vykouřilo se jí ještě víc. Chutnalo vám? Tipnu si, že ani v polovině případů. Klasicky kupovaná Nakhla (50 g) je smotaná do obří hroudy tvaru velbloudího trusu v celofánovém sáčku. Dokážete si určitě představit, že tenhle typ balení neudrží tabák čerstvý a melasu tam, kde má být (že by v tabáku?). Doporučuju proto hned z kraje tabák přebalit do plastikové uzaviratelné krabičky. Edice Mizo už je balená o něco lépe, použit byl druhý zatavený sáček.

Zabalená Nakhla (250 g)

úterý 21. dubna 2015

Nabíjecí styl: Jak na..korunku z pomeranče!

Pomalu se otepluje a ovoce je ve slevě (kromě banánů v Lidlu). Co to má společného s dýmkou? Je čas fresh korunek! Dneska se mrknem na korunku z pomeranče – je to levné, je to dobré, je to snadné. Třikrát boží, nechte se inspirovat.

pondělí 13. dubna 2015

Nabíjecí styl: Pepastajl

Klasická korunka je základ, který by měl každý dýmkař ovládnout. Způsobů nabíjení je spousta, ale já vám dneska ukážu vychytávku, která váš zážitek z klasické korunky ještě povýší o úroveň výš. 

Objev to není nový, ale dost populární se stal v době, kdy ho Pepa Kinský (all rights reserved) natočil a předvedl na DÝMKAŘÍCH . Je to opravdu moc dobrá vychytávka, která v době, kdy nebyla badcha/birdhunter, Kaloud a další vymoženosti, opravdu zlepšila výdrž i chuť dýmky. Přikládám i link  původní video od Pepy, vemte si s obou to nejlepší :)

- Pepastajl od Pepy Kinského

středa 8. dubna 2015

Dýmkařské úvahy: Co mě sere na čajovnách?

Během psaní Dýmkařské bible #4 jsem si uvědomil, že právě v čajovnách a barech je slovo čistota v ohledu k dýmkám téměř sprostým slovem. Taková první vlaštovka ze série úvah se věnuje právě čistotě dýmkařského vybavení v čajovnách.

Čistá, chutná a rychle připravená vodní dýmka je přáním snad každého, kdo si ji v čajovně či shisha baru objedná. Myslíte si, že když před vámi přistane dýmka, tak je dokonale čistá, s čistou vodou ve váze a řádně (pokud to jde) promytým šlauchem? Jestli ano, tak jste přesně ti zákazníci, které chtějí. Vše stylem ‚‚je mi jedno, jak ta dýmka chutná/nechutná, hlavně, že je dým a můžu dělat kolečka.‘‘ Když se ale podíváte důkladněji, můžete ty sračky vidět na vlastní oko (cyclope friendly).

Jelikož jsem nějakou dobu pracoval v čajovnickém prostředí, vím, jak se věci mají. Je naprosto běžné, že voda ve vázách není čerstvá a stojí už v ní pěkných pár hodin/dnů. U většiny dýmek to není poznat, protože mají tmavou vázu, ale když narazíte na čirou vázu, jde okamžitě vidět, jestli byla čištěná, nebo ne. Charakteristický proužek usazenin prozradí vše.

úterý 7. dubna 2015

Dýmkařská bible #4: Údržba dýmky

Ani sebelepší tabák není zárukou toho, že dýmka bude chutnat skvěle. Naopak, občas chuť dýmky připomíná naplavenou pneumatiku v řece s mrtvýma kočkama (jsem vymyslel sám :). Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje životnost dýmky a částečně i její chuť (rozuměj dýmu, vodnici neolizuj!), je právě její čistota a dobrý stav. Čtěte a naučte se, jak o svůj pekelný stroj pečovat.

Pomůcky
  1. štětky na čištění
  2. horká voda
  3. kyselina citrónová
  4. jedla soda
  5. ocet
  6. rýže
  7. silichrom (u čištění mosazných dýmek)
Údržba vázy

Máte už dost sedavého povlaku ve váze? Smrdí váza hůř než váš ranní dech? Máme pro vás řešení!
Krátká chvilka s teleshoppingem a můžeme se do toho pustit. Čištění vázy je totiž ze všech komponent nejsnazší.

Ideální štětka na vázu
Tady využijeme horkou vodu, pytlík rýže a ocet. Jednoduše do vázy nasypte pytlík rýže a přilijte horkou vodu, ale pouze tak, aby nad úroveň rýže byly asi 2 cm vody. Zakryjte horní otvor a zahrajte si na barmana, prostě třeste s vázou ve všech směrech a nechte rýži pracovat. Až dotřesete, přilijte tak půl flašky octa a dejte se znova do práce. Nebudete věřit, jaká svinstva z toho vyplavou. Všechno potom vylijte ven a několikrát pořádně vázu propláchněte horkou vodou.