středa 28. června 2017

Dýmkařská bible #11 - Mixologie

Já vím, tak dlouho. Témat je spousta, ale opravdu biblický materiál, ten je vzácný. Teprve dnes si uvědomuji, že tohle je opravdu to pravé. Společně nahlédneme do tajů dýmkařské alchymie. To je spousta zajímavostí v jednom sousloví, tak na co ještě čekáme?

Člověk by potřeboval několik životů, aby dokázal proniknout do tajů chutí a jejich párování. Ale my jsme dýmkaři, velkého úkolu se nezalekneme a z této oblasti nám stačí pouze několik střípků. Nebo kolosálních střepů, jak chcete. Co vlastně mixologie v dýmkaření znamená a proč je tak důležité ji ovládnout? Lol, konec s řečnickými otázkami.

Dýmkařská alchymie

No jistě, dýmkař má s alchymistou mnoho společného. Vlastně jedním takovým je. Máte oblíbený tabák, jehož chuť a vůně vám spouští Pavlovův reflex? Skvěle, dáte si ho jednou, dvakrát, nesčetněkrát. Po čase si říkáte, jestli byste z něj mohli dostat více. Tak to s něčím smíchám, což? Švih a prásk, jste alchymista.

„Správně, Habibi v mixu s odpadkovým košem.“
Ta správná kombinace se zrodí z blbosti, náhody i promyšleného postupu. Důležité je zkoušet a míchat. Překvapíte sami sebe. Ať už mixem, který by nekouřila ani přístavní krysa, nebo lahůdkou hodnou dýmkařských bohů. Musíte znát svůj tabák. Ještě důležitější je však znát základní principy a pojmy, ha! Alchymistu z vás nedělá jen míšení příchutí. Když nabíjíte ovocnou korunku, sypete do vody barviva či pracujete s melasou, to je taky hokus pokus. Pokud ovládnete vše zmíněné, páni, to jste jiní řízci. I když, na těch barvách toho tolik není.
A protože dýmka nám má hlavně chutnat, odpálíme dýmkařskou alchymii právě chutěmi!