Éru čajoven před lety nahradil koncept shisha barů a loungí, které chtěly být jiné téměř ve všech ohledech. S větším důrazem na dýmky, chlast, moderní interiér i hudbu. Po nějakých šesti letech máme v republice stovky téměř identických podniků v podobném stylu, jako se z prvních hipsterů stala armáda stejně se oblékajících, bradatých, brýlatých vyznavačů avotoastů a espressa. Nuže, Dobrý tah chce být jedinečný. Má v dnešní dýmkařské džungli šanci uspět?
|
V šachu i z dýmky! |
„Psal se rok 1923, když jednoho krásného červnového dne přišel do Prahy na pozvání prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka jeho přítel čestný syrský obchodník s čajem a kávou Ahmed Aldimashqi. Prezident republiky ses Ahmedem seznámil během svého přebývání v Egyptě, když ho Ahmed jako dobrohosta velebně přivítal ve svoji oblíbené kavárně El Fishawi v Kháiře, kde měl tu čest pan prezident ochutnati dýmku vodní a vypíti kávu syrskou s kardamomem aromatickým.
Ahmedovi mnoho se líbil přeslušný Vyšehrad tehdy v části šesté Prahy, dnes v části druhé. Šel naručest první den najíti prostory pro kavárnu hodné a našel tak dům s číslem 38. Už večer směnil osmanské liry za korunky československé, aby mohl splatiti nájemné a začít budovati kavárnu svoji. Kavárna byla naneštěstí zabedněna před druhou válkou světovou a až v roce 2020 byla znovu otevřena pro čestný lid z města hlavního aj taktéž z jiných obcí.“
Podnik s historkou, to se podívejme. Lze z ní vyčíst několik věcí. Stylizací textu může
Dobrý tah směle soupeřit s ezo-texty Dobré čajovny – asi Dobré. Všimněte si, že tohle nevypovídá o moderním obýváku s PSkem, loungovém playlistu na Spotify nebo balóncích s rajským plynem. Tohle bude
orientální kavárna s dýmkama!
|
Co vyzkoušet jako první? |
Základní informace
- kde: Neklanova 150/38, 128 00 Praha 2-Vyšehrad
- do čeho jdu: vykachlíkovaná orientální kavárna se zlatým ptákem a prvorepublikovým vibem
- otevíračka: 16:00–22:00, v pondělí mají siestu
- cena dýmky: 360 Kč
- platba: na dřevo
- IG: Dobrý tah
Prostředí
I když historka tvrdí, že původní podnik byl zabedněn a otevřen vlastně až nyní, Google Mapy práskly, že se tam nacházela kavárna s galerií Biopramen. Takže to chtělo pravděpodobně trochu vyleštit a navrátit místu spirit orientální kuřárny s nádechem prvorepublikové kavárny. A to se povedlo na jedničku.
|
Orientální prostředí? Dobrý tah |
Za podnikem stojí Alex Terentiev, kterého můžete znát jako majitele iSmoke, provozovatele Embassy a spoluvlastníka již zaniklého podniku Edgar's. Za pultem i na dýmkách se doplňuje s Filipem Štruncem (Black Well) a čas od času s Kubou Kellerem (iSmoke Genius/Embassy).
Dobrý tah má na malém, otevřeném prostoru vše, co byste Orientu čekali i nečekali. Z těch očekávaných prvků narazíte na naducané polštáře s vyšívanými patvary, staré dýmky na zdech spolu s historickými obrazy i fotografiemi. Dále kachličkový zážitek, na který si chvíli zvykáte. Bíle kachličky na zdech vyvolají bouři divných přirovnání. Kde to jsem? Nemocnice, jatka či blázinec? Klid, při krátkém pohledu na celý prostor se zorientujete v kavárenském prostředí. Barevné vitráže, staré lustry, mosaz everywhere. Dobrý tah reprezentuje i stůl se zabudovanou šachovnicí, tak táhněte, když se vám bude chtít. Nečekaným prvkem byl prostor společného hajzlíku, který je do růžova, a také přípojka k internetu hned vedle mísy. Inu kdo chce kam, pomozme mu tam.
Sedí se na vysokých židlích u větších stolků pro dvě až čtyři duše. U každého z nich je menší stolička se mosazným tácem, což je praktické pro odložení nádobíčka. Dýmky stojí na zemi, jak je to dle etikety záhodno. Míst na sezení je 20, takže nic pro davy. Pro hosty je určena jedna otevřená místnost, takže soukromí si navodíte pouze social distancingem od ostatních a tišším hovorem.
Služby
Vyrazil jsem s vévodkyní z Koutku na čumendu před ofiko otevřením, abych ochutnal co možná nejvíc z nabídky. Měli jsme štěstí, v podniku bylo pouze pár skupinek a za okny začínala průtrž mračen, což nastolilo příjemnou atmošku. Druhý vjem, hned po kachličkovém šílenství, nám zprostředkovala hudba. Jakože jo, seděla k tomu jako guláš k pivu. Relativně tichá a dobře podkreslující orientální vibe. Usadili jsme prdele, opřeli záda do polštáře a začali slídit v papírovém menu.
|
Nahlédněte do aktuální nabídky.. |
Ok, nad touhle nabídkou se trochu přemýšlelo. Není tam vše od všeho, a přeci dostatek k ukojení vašich potřeb. Kromě alkoholu, jajks. Což nevadí, příjemná změna a já bych stejně neměl lít. Můžete si nabídnout kávu z velkého zlatého ptáka (čti kávovaru, však uvidíš) a džezvy. Kafe nesnáším, nepiju a prostě bleh. Zariskoval jsem a na přímluvu slečny objednal malou džezvu s kávou doplněnou kardamomem. Kdyžtak se zbleju, no a co. Jak to dopadlo? Tohle kafe jsem dopil a nekřivil držku – kompliment! Následně jsme tam poslali litr chlazeného Earl Greye, který byl dobře vyvážený a mrtě osvěžil. Pak Tuareg, který byl dobrý, ale už jsem pil i chutnější. Z jídla jsme vyzkoušeli pálivý hummus s pita chlebem, což byla dobrá volba a zblajzli jsme to raz dva. Na sladké chuť nebyla, ale ty baklavy vypadaly hodně lákavě.
|
Kávu ze zlatého ptáka? |
Dýmkařský zážitek
Drahá a různorodá sbírka dýmek, moderna, V2 a UPG, HMS all the way. Tady ne. V Dobrém tahu jedou old school. Místní dýmkařský arzenál zastupuje překvapivě mosazná Kaya v jedné z Tradi verzí, což je takový líbivý mix tradiční mosazi a moderního obrábění. Dýmky jsou doplněné proplachovatelnými hadicemi Ager, ze kterých dýmkosaurům vlhne podbřišek a celkově se z nich line nostalgie. Korunky jsou syrské klasiky a old school phunnely. Nabíjí se pouze na alobal! Uhlíky se dávají menší, většinou několik půlek na korunku. Co od toho čekat?
|
Překvapivě hezké kombo, jen zpětný ventil by mohl fungovat lépe |
Jasně, záleží na objednaném tabákovém mixu. Seznamy tabáku nečekejte, vyptají se vás a něco vymyslí. Tu něco od tety, tady zase vytasí nějakou Nakhla raritku. Přesně tohle kombo jsem zvolil, po 15 minutách přiletěla roztahaná dýmka a dle etikety už Ager putoval do mé pazoury. Dostali jsme tabákový mix dvou barev, velice jemné chuti a optimální síly. Dvě hodinky kouření, pravidelný servis a úsměvné oprašování korunky malým smetáčkem. Spokojenost. Dýmky jsou za jednotnou cenu 360 Kč.
|
Uhlíky diskutují v poradním kruhu.. |
Verdikt
Pokud jste už trochu unavení z moderních dýmkařských barů a do čajovny se vám nechce, tento podnik může být Dobrý tah. Není to žádný převrat v dýmkách, nabídce i servisu, ale jedinečný mix dokazující možnost udělat podnik nekonvenčně, jinak a zajímavě. Vyzdvihnu tematické prostředí, ucelenou nabídku yummy nápojů a pochutin, samotné dýmky i dýmkařský servis a lokalitu (blízko Vyšehradu, náplavce atd.). Co se mi už líbilo méně, tak po delší době sezení nepohodlné židle (opěradlo zapolštářované, ale podprdelník žádný) + absence platby kartou.
|
Příchod |
|
Ježíš nad vámi bdí.. |
|
Mosazzzz |
|
Hlavní sezení |
|
Střídmý bar |
|
Vždy připojen! |
|
Baklavaaaa |
|
Orient v pozoru |
|
Jak to tehdy bylo? |
|
Po stěnách je natažený dýmkařský archiv |
|
Společnost při kouření vám budou dělat dědulové s dýmkou |
|
Vedle toho tácu se dlažba dvakrát neleskne |
|
Vzory všude |
|
Kávujem |
|
Degustace s nejistým výsledkem |
|
Dobré to bylo! |
|
Nuže, tohle jsem sprostě sežral |
|
Tuaregis |
Žádné komentáře:
Okomentovat