neděle 11. dubna 2021

Jak nabít korunku #2 – Semi-dense pack

Semi-dense what? Šikovná nabíjecí metoda pro tripózní mixology i tepelné gurmány. Tento typ nabíjení je ideální pro mixování světlého a černého tabáku, nabíjení po aromatických vrstvách a tvoří prima alternativu k všudypřítomnému fluffy packu. Různých pojetí semi-dense packu se po internetech válí spousta, to se rozumí. Největší smysl mi to dává takto a vemte jed, že vás to chytí za pačesy. Směle se zahryzněte do druhé techniky ze série Jak nabít korunku!

Semi-dense pack
  • jak na to: vytvořit v korunce dvě tabákové vrstvy
  • k čemu je to dobré: nabíjení různě tepelně odolných tabáků (světlota a černota) & mixování po aromatických vrstvách
  • ideální výsledek: dvouvrstvá směs → spodní vrstva umačkaná, horní nadrobená
  • proudění tepla: teplo lehce proniká vrchní vrstvou, která slouží jako štít pro tu spodní, a pomaleji vrstvou spodní díky umačkání směsi a horní ochranné vrstvě
  • efekt v korunce: vylepšení tepelné odolnosti u mixů světloty s černotou, doplnění hlavní příchuti o podtón při mixování po aromatických vrstvách, mírné zhoršení tahu v důsledku uťápnutí spodní vrstvy → lze vytvořit větrací šachtu pro lehčí tah a lepší ochlazení směsi
  • vhodné korunky: ideální pro klasické (turecké) korunky, s phunnelem se výhoda tohoto nabití spíše neprojeví (odlišné proudění tepla)
  • vhodný tabák: světlý i černý tabák, dvousložkové mixy s hlavní příchutí a podtónem (třeba něco + máta, klasika)
  • vhodná gramáž: alespoň 20 g tabáku (v závislosti na objemu korunky)

Návod

NABITÍ
Rozděl a panuj!
nabití korunky semi-dense pack
Kupka sem, kupka tam – nadrobit, mezi sebou nemíchat, na prkýnko plácnout!
Tepelná obrana, nebo složková mixologie?
nabití korunky semi-dense pack
Ujasněte si, co chcete do jaké vrstvy nabít a jaké mají použité tabáky vlastnosti
Drob a brutálně mačkej
nabití korunky semi-dense pack
Zkontrolujte si průchodnost vrstvy tím, že si korunku přiložíte k puse a zlehka z ní potáhnete. Když to jde fakt ztěžka, předělejte vrstvu a tentokrát ji umačkejte něžně.
Drob a urovnej
nabití korunky semi-dense pack
Cílem je rovnoměrná vrstva tabáku – netlačte, spíše tak decentně urovnejte. Chceme přece zachovat co nejvíce mezer a komůrek v horní vrstvě!
Srovnej pod hranu
nabití korunky semi-dense pack
Zkrátka se postarejte o to, aby přes hranu netrčel ani jeden lístek.

Tah lze vylepšit vytvořením větrací šachty, kterou jsem vás naučil v prvním díle o fluffy packu!

VRSTVY & RE-MIXY

„Co to má být, Kubo? Když už mixuju světlý s černým, tak si je prostě zamíchám a je to! Nějaké vrstvy, tvl.“ Vo tom vole kurva žádná. Sám taky často směskuju. Nabití na semi-dense se tady vyplatí z toho důvodu, že kompenzuje nižší tepelnou odolnost světloty jejím umístěním do spodní vrstvy. U klasického smíchání vyjde mix, který má kvůli světlotě horší tepelnou odolnost a může proto zklamat. Ale není to pravidlem, proto berte semi-dense spíše jako zajímavou alternativu ke klasickému mixování a ne jako jediné funkční nabití „šedé dýmky“ (mix světloty a černoty).

Jak si stojí jednotlivé vrstvy
  • Spodní vrstva – uťápnutá hysterka. Nemusí obsahovat jen světlotu, ale i méně odolnou černotu v mixu s odolnějším jedincem. Tabáku v této vrstvě je méně než o patro výše – poměrově cca 30 % výsledného mixu. Spodní vrstvu tvoří porce tabáku, která má nižší tepelnou odolnost nebo tvoří doplňkovou příchuť. Tabák nadrobíte, urovnáte ke stěnám a umáčknete ke stěnám a dnu korunky → nijak extrémně, abyste si komplet neucpali dírky (u klasické korunky). Je to přeci „semi-dense“, takže tak napůl zmáčknuté.
  • Horní vrstva – nadrobený teplomil. Tepelně odolnější tabák a současně hlavní příchuť (tělo mixu) nadrobíte na spodní, uťápnutou vrstvu. Jedná se o tu objemnější část směsi – poměrově cca 70 % výsledného mixu. Tato vrstva slouží jako tepelný štít pro tabák ve vrstvě spodní a je nabitá a upravená stylem fluffy pack.
Nehledě na to, jakou používáte klasickou korunku, lze semi-dense pojetí shrnout takto:
  • nabíjení dle tepelné odolnosti
    • mixování (nejen) světlého a černého tabáku
    • spodní vrstva (utlačená) → tabák s nižší tepelnou odolností
    • horní vrstva (nadrobená) → tabák s vyšší tepelnou odolností
  • mixování po aromatických vrstvách
    • hlavní příchuť doplněná o chuťový podtón
    • spodní vrstva (utlačená) → tabák dodávající chuťový podtón (třeba máta)
    • horní vrstva (nadrobená) → tabák tvořící hlavní příchuť, tělo mixu
  • mezera mezi tabákem a systémem přenosu tepla (alobal/HMS/badcha/sítko)
    • 3–5mm mezera mezi tabákovou vrstvou a hranou korunky
    • čím větší je mezera, tím více tepla se v prostoru soustředí (méně tabáku, vyšší síla, nižší výdrž)
    • čím menší je mezera, tím více intenzivněji působí teplo na horní vrstvu a může vznikat krusta (více tabáku, nižší výdrž, hrozba netknutého tabáku dole v korunce)
  • dotyk tabáku se systémem přenosu tepla (alobal/HMS/badcha/sítko)
    • lepší prohřev a vyšší intenzita chuti i síly
    • bodový dotyk (dotkne se pár lístků) nebo celistvý dotyk (přichytí se celá vrchní vrstva)
    • použijte méně tepla (aby se to nesmahlo, či nevznikla příliš tlustá krusta)
Závěr

Pokud fluffujete ostošest a při některých mixech dosahujete podivných výsledků, tak právě nabití na semi-dense může v těchto situacích zazářit. Dejte si pozor, abyste spodní vrstvu prasácky neutlačili na maximum – tah dýmky by připomínal starou Aladinku s napojeným papírovým šlauchem. Zkoušejte různé úrovně utlačení spodní vrstvy a v případě nouze si pomozte odhalením středové dírky, tedy tvorbou větrací šachty. Mixování světloty s černotou většina lidí nedoporučuje, ale se semi-dense nabitím můžete dosáhnout uspokojivých výsledků. Tak si to užijte a mixujte, co plíce ráčí!

Berte to jako inspiraci. Pokud používáte svoje metody/jiné korunky a jste spokojeni/fungují vám, tak tohle není dogmaticky jediný svatý postup. Je důležité si hrát, experimentovat a zkoušet. Využijte video jako prima pomůcku, návod vycházející z mých zkušeností a sebraných mouder dýmkařské komunity. Užijte si to, jakoukoliv zpětnou vazbu vítám! 

Žádné komentáře:

Okomentovat