Tohle nedělej, to taky ne. Vopruz! Chci zpět svou svobodu... dělat chyby. Ale beze všeho, s vodními dýmkami jich lze napáchat spoustu. Pro začátek vám jich nabídnu třeba pět, a to takových, kterých se dopouštíme právě u dýmek.
Chyby jsou přirozené, skrze ně se učíme a posouváme vpřed. A protože je seznam dýmkařských chyb dlouhý jako zákon o vodovodech a kanalizacích, neskončím jen u této pětice a rozjedu menší seroš o fuckupech a hrůzách dýmkařských. Dnes se mrkneme na hladinky, koktejly, čištění, stabilitu a střepy neopatrnosti. Připravte si k tomu dobrou dýmku, přeji příjemně-naučnou zábavu!
Mrkněte i na druhý díl dýmkařských chyb.
Příliš vysoká hladina vody ve váze
Ubeeer, vole |
Nechť voda olízne jen špičku tyčky (:O). Prasárny stranou, správně by měl být downstem ponořen 1,5–2 cm pod hladinu vody. Pokud má na konci difuzor, ponořte jej celý a podle gusta přidejte půl cenťáku vody navrch.
Kdo by si nedal koktejl? K dýmce. Do vázy tak úplně nepatří, přijde mi to jako plýtvání. Tohle přesvědčení nesdílí všichni, takže pokud už si chcete zamixovat, dbejte této poučky – méně je více. Pokud vázu narvete ovocem a zeleným až po okraj, moc vám to dýmit nebude. Skrze póry nasávají ty ingredience do sebe glycerin a zbavují vás dýmu, tak bacha.
Drc a prc, na zem. To nechcete. Vždy když dýmku dáváte dohromady, pohlídejte si stabilitu. Rovné tělo k váze, rovná korunka a HMS na středu. Podívejte se na celou dýmky z více úhlů pro jistotu. Když to zesloníte, může padlá korunka vyhlásit uhelný džihád vám i vašemu okolí. V případně špatně dosedlého těla k váze se může stát, že budete přitahovat vzduch.
Dýmkař barmanem
Za stálého míchání lejeme do hajzlu |
Použitelné je ovoce s výraznými silicemi (pokud to jde, zbavte kůry, protože ta je pórovitá nejvíce), máta, bazalka, levandule a jiné byliny, dále kávová zrna, sušený kokos atd. Potravinářské barvivo, případně speciální XSchischa může bejt. Led v cajku, ale spíš tříšť. Pro hnidopichy, velké kusy ledu se o sebe mohou ve váze mlátit a vypouštět drobné krystalky ledu do dýmu, které pak inhalujete – voda na plicích není cool.
Co do vázy nepatří? Mlíko rozhodně ne, nechte kravám ve vemenech. Nezhustí dým. Zvláštně upraví chuť, ulpívá ve váze a stříká do dýmky, kde s oblibou hnije. Mix alkoholu a vody ve váze je zaručenou cestou k bolehlavu, rychlému motáku, pozdějšímu zvracení a dalším dýmkařským hrůzám. Tady mi budou oponovat someliéři, kteří dávaj do vázy jen trošku a libují si v tom. Směle do toho, já jsem zkrátka proti. Stejně tak nejsem fanda lepivých džusů, šťáv a sirupů.
Křach. Stane se, když máte nasazovací dýmku na těsnění, tak nějak ji zapomenete drápnout za hrdlo vázy a přenosem za tělo vymalujete blízkou podlahu leporelem střepů a vody. Nepřenášejte dýmku za tělo! Myslím, že je to všeříkající. Tohle u dýmek na závit/bajonet řešit nemusíte, případně u spešl konstrukcí.
Přenášení dýmky ústící v katastrofu
Hups! |
Když už se ta váza či korunka rozfláká, neopravujte je. Nikdy to nebude fungovat stejně. Zazvoňte umíráček a pro náhradu mrkněte na stránky oblíbeného dýmshopu.
Zahnědlá hadice, dýmka zarostlá krápníkem vodního kamene, melasa everywhere. A my se divíme, že dýmka chutná divně. Údržba dýmky a doplňků padá za oběť jednomu z největších dýmkařských nešvarů – naší lenosti. Více v článku o údržbě.
Lenost při údržbě dýmky
Fuj, velebnosti! |
Používejte minimum chemie (JARy a jiné pěnící zábavy). Vše provádějte ručně, na tu myčku se ani nekoukejte. Bojujete proti pachům, usazeninám, melase, vodními kameni a rzi. Našimi pomocníky v boji jsou voda, houbička, horká pára, odpachovače, štětky a různé vychytávky pro čištění vázy jako je magnetická stěrka mgnt (coming soon na Shanti).
Nebezpečná, nestabilní dýmka
Křivák jeden |
Pořiďte si nosič na uhlí, abyste nemuseli uhlíky řešit na tácku. Do něj odložíte mimo uhlí i žhavé HMS a jste famfároví. Doporučuji také ochrannou mřížku na korunku, která zabrání kolapsu při drcnutí a v případě pádu alespoň udrží poškození na jednom místě.
Žádné komentáře:
Okomentovat