Recenze: Quasar Raas 2

Bonjour, dýmkařská rodino. Francouzská elegance navštívila můj brloh a svedla mě k nepřirozeným praktikám. Zkoušela na mě kankán, ale do hlavy mě nekopla. Řeč není o burlesce v bordelkách, nýbrž o korunkách značky Quasar. Přizval jsem je tedy na malé recenzní rendez-vous. Najdou si místo ve vaší sbírce, nebo jsou jen další předraženou lakýrkou? 

Quasar Raas 2
On fume ensemble?
Ve Francii jsou dýmky doma. Chica, narguilé, jak chcete. Z francouzských kolonií dýmka doputovala až do země galského kohouta a zabydlela se. Největším hráčem na tamním trhu je obchod El-Badia a zřejmě nejznámější značkou, v mezinárodním měřítku, je právě zmíněný Quasar. Léta nás jeho výrobky míjely, šli jsme vlastní cestou a hráli si spíš s americkými, německými a ruskými produkty. Pchrosíím? Je na časchee to změníít! A tak se stalo, že korunky od Quasaru dovezl český výrobce dýmek Anima. Já děkchujíí za zapůjšenííí, jde se pitvat.

Quasar
    „Quasar is massive“, řekl by Ali G. Nad užitým jménem netřeba dlouho bádat, kvasary jsou masivní vesmírné objekty vyzařující obrovskou energii. Že by to vypovídalo o tepelné energii a efektivitě jejich korunek? Hmm! Firma vyrábí od roku 2017 a soustředí se primárně na korunky, ale v minulosti dělali třeba i hadice s náustky. Výrobky Quasaru uznává a respektuje i Reza Bavar, majitel firmy Kaloud, a patentové bitky spolu nevedou.

    Quasar Raas 2
    Qua, Qua, Qua
    (zdroj: quasar-shisha.com)
    Produktový design Quasaru, to jsou elegantní linie, sem tam ostřejší hrana. Celosilikonové, později se sklem kombinované korunky, HMS z hliníkové slitiny, propracované balení a celkově prémiový vzhled. Četl jsem i vtipné zhodnocení, že korunka Quasar vypadá jako francouzské auto a snad tak i nebude fungovat. Působí moderně, avšak trochu chladně – z důvodu stříbrné a černé barvy v kombu s průhledným sklem. Skleněnou část nabízí výrobce k dokoupení extra také v modré, žluté a zelené barvě, takže si své Quasary můžete vypimpit. 

    Quasar Raas 2
    Pohledné
    (zdroj: quasr-shisha.com)
    Začínali s korunkou Quasar 1 (silikonový phunnel, HMS se na pevno spojilo s komínem phunnelu), nabídli evoluci Quasar 2 (vyšší, silikonová noha, skleněný phunnel, větší HMS a opět to spojení). Poté představili Quasar Raas (kombinace skla a silikonu zachována, z phunnelu vybíhal hliníkový ostrůvek, nové ukotvení HMS bez nutnosti přesného spojení s komínem phunnelu) a nyní mám v testu aktuální modely Quasar Raas 2 a menší Petit Raas 2. K prckovi bych dodal, že vyhrál na letošním ShishaMesse ocenění za nejlepší dýmkařské příslušenství výstavy!

    Quasar Raas 2
    Prvotina Quasar 1
    (zdroj: el-badia.com)
    Quasar Raas 2 & Petit Raas 2

    Ráz na Raas. To slovo má btw několik významů, třeba indický tanec nebo akronym pro renin–angiotensin–aldosterone system (hormonální systém zodpovědný za krevní tlak atd.). Fakt netuším, co z toho a jestli vůbec něco bylo při pojmenování inspirací 😅.

    Dostaly se mi do rukou oba aktuální modely, cool, ale v čem jsou ty korunky tak spešl? Inu, Quasar Raas 2 je unifikované spojení korunky s vlastním HMS. Bez starosti o uhlí během session, bez popelu v korunce. A funguje to, nejedná se o naleštěné marketingové kecy. Ale rozhodně to není setík pro každého. Čtěte dál a všechno se dozvíte!

    HODNOCENÍ

    Pro líné čtenáře nabízím již nyní rychlý seznam pro a proti, za odůvodněním pokračujte níže. Kolik to koštuje, mimochodem? Cena je 1 699 Kč (Raas 2) a 1 449 Kč (Petit Raas 2, dostupný později během roku) a seženete je u Animy, v budoucnu i na jiných e-shopech.

    + session bez starosti o uhlí
    + relativně blbuvzdorné
    + povedený design (vč. balení), kvalitní materiály, snadná údržba (s pár omezeními)
    + nepotřebují těsnění, na konektoru drží pevně díky silikonové nožce
    + jemná, čistá chuť a stabilní porce dýmu
    + dobře si rozumí se světlým i černým tabákem
    + osvědčily se při venkovních session (uzavřené uhlí bez vlivu větru)
    + adekvátní cena za kombo korunky a HMS

    - přenáší dost tepla do dýmky
    manipulace s pokličkou pálí ruce (pokud nejsou z azbestu)
    polknou dost tabáku
    při první session matroš trochu smrdí 
    mega intenzivní chuť ani sílu neočekávejte (skleněný phunnel)
    touch nedoporučen (čištění spodku HMS musí být neinvazivní a velký přípek půjde blbě dolů)
    za mě sice adekvátní, ale pro někoho vysoká cenovka

    BALENÍ

    Když se vyhnu klišé, že krabice působí jak od Apple, jsem s balením velmi spokojen. Tvrdá bílá krabička s ostrými hranami a vytlačeným reliéfem korunky, minimum textu. Dobře udělaná výplň, ve které v jasných pozicích trůní silikonová nožka vedle HMS, pod ním leží skleněný phunnel krytý bílou vložkou (Alwaysku nečekejte). Celé to zakrývá návod k použití a údržbě. Tak hurá, balení odráží cenovku!

    Quasar Raas 2
    Fešné balčo
    MATROŠ

    Materiálové trio se skládá ze silikonu, borosilikátového skla a eloxovaného hliníku. Ze silikonu je „noha“ korunky, stejně tak pokrývá okruží kolem těla HMS a pokličky. Vršek phunnelové korunky je z varného skla (borosilikát) a není to žádný tenkostěnný křáp, který by při ječivém sopránu vaší partnerky rupnul eins, zwei. HMS je z eloxovaného hliníku, jehož tepelné vlastnosti známe z běžně dostupných HMS, avšak tady hrátky s teplem umocňuje unikátní konstrukce. Z hlediska údržby je to složitější, ale k tomu se dostaneme.

    Quasar Petit Raas 2
    Pohled na matroš a komponenty Petit Raas 2
    Rada od výrobce, pod kterou se podepisuji, je vysmažení korunky. Eh? To víte, nový silikon i HMS, z výroby tam mohou zůstat nečistoty, prachové a jiné částice atd. Když odpaňujete Quasar, prvních 20 minut korunka prostě smrdí a cítíte lehký aftertaste v tabáku. Co s tím? Nažhavte si uhlí, plácněte korunku bez tabáku na jakoukoliv dýmku, položte na ni HMS, dovnitř žhavé uhlí a nechte je tam řádit a dojet až do konce. Po odpaření všech možných nečistot umyjte silikon i sklo, z HMS vyklepejte popel a korunka je ready na první session.

    DESIGNOVÁ ŘEŠENÍ

    Po stránce designu už jsem něco nastínil hore, tak se zaměřím na chytrá i hloupá řešení. Díky silikonové nožce korunka drží na trnu jako přibitá a nepotřebuje další těsnění, což ocení mnoho z nás. Cateringy a odvážné podniky (nerady zavádějí korunkové novoty) stabilní korunku uvítaj, bo nešikovní hosté, personál, přenášení atd. Vršek korunky se nožkou provleče a pevně drží, handy. Celkově manipulace s větším klidem. Nevýhoda komba silikon + phunnel je velký přísun tepla do samotné dýmky, takže Quasary mohou zlobit na prckodýmkách s malým objemem vody. 

    Quasar Raas 2
    Provlek
    Na plochou hranu korunky padne ploška HMS jako ulitá, takže se nebojte držkopádů. Navíc má víceúrovňové dno, které zajede dovnitř a zasekne HMS o korunku. Efektivně řešené jsou boční i dolní průduchy, jedny vzduch nasávaj k uhlí a druhé posílají teplo do tabáku. Zároveň jsou uhlíky uzavřené, žhnou pomaleji a odolávají vnějším vlivům. Co nefunguje, to je silikonový obal kovového okruží žhne to jak cyp. Během session tak max. na vteřinu dvě uchopíte víčko a mrsknete s ním rychle na tácek/do nosiče. Já už to pak radši dělal kleštěma, pocit bezpečí -1.

    Quasar Raas 2
    Řez HMS
    (zdroj: quasar-shisha.com)
    ROZMĚRY

    Korunka Quasar Raas 2 má následující proporce: 12,5 cm výška, 10 cm celková šířka, 1,5 cm hloubka korunky, 7 cm průměr vyčnívajícího spodku HMS a 8 cm průměr celé podstavy, 6 cm široká plocha pro uhlí, 350 g váhy (bez tabáku).

    Korunka Quasar Petit Raas 2 si stojí takto: 12,5 cm výška, 8 cm celková šířka, 1,5 cm hloubka korunky, 5,5 cm průměr vyčnívajícího spodku HMS a 6,5 cm průměr celé podstavy, 4,4 cm široká plocha pro uhlí, 250 g váhy (bez tabáku).

    JAK TO NABÍT

    Hned z kraje, Quasar je univerzál. Když zvolíte světlý tabák, session utáhne prakticky kdokoliv. Nízká síla, jemná chuť bez řezání, bez problémů s tepelnou odolností. Jelikož do Quasaru, troufám si tvrdit, většina uživatelů nabíjí světlotu, její mezinárodní fame ji přinesl právě optimální výkon s tímto typem tabáku. S černým tabákem si poradí elegantně. Stále jemná, ale plnější chuť, dobré cloudy, občas to dokonce i jemně zabuzzuje. Oba druhy tabáku, při rozumné gramáži, snesou i druhou várku uhlí.

    Kolik tabáku použít? Raas 2, podle výrobce, papne 18–25 g a Petit Raas 2 mezi 12 až 15 gramy. Ať jsem drobil sebevíc (fluffy pack), moje optimální nabití u Raas 2 nešlo pod 20 g a do prcka bylo zase těch 15 g úplné minimum. Tabák zarovnaný s hranou phunnelového komínu, což je cenťák pod hranou korunky. Když jsem chtěl korunku fakt plnou a eňo ňůňo, jemně jsem tabák zatlačil (semi-dense pack) a upravil, pak jsem se u velkého Quasaru dostal na 29 g, u malého na 20 g. Mezi tabákem a HMS byla mezera 1 mm. Suma sumárum, jsou to objemné korunky a polknou takovou gramáž, ze které byste v jiné korunce, s jiným HMS či alobalem vytáhli úplně jiný výkon. Nebo s menší gramáží stejný. To je za mě taková lehká vada na kráse Quasaru, ale feel free to nesouhlasit.

    Quasar Raas 2
    Má plná, uťápnutá varianta
    Kromě overpacku zde zužitkujete nabíjecí styly jako fluffy, semi-dense a dense pack, tabák nabijete pod komínek, na jeho úroveň i nad něj. Dno phunnelu je ploché, takže nabití bude hezky rovnoměrné, když to nezesloníte. Případně můžete cíleně nabít „na kopeček“ (u středu je tabák nejvýše, směrem k hranám se snižuje), nebo svažující se vrstvu (u hran je tabák nejvýš a vrstva se snižuje směrem ke středu). Nabíjejte bez dotyku, více o tom (překvapivě) v sekci údržba níže. Já si oba Quasary nejvíce užil takto, a to s dobrým dýmem, chutí a (téměř) bez starosti o uhlí:

    • #1 Quasar Raas 2 – cca 20 g, tabák zarovnaný s komínem, fluffy pack. Dvě 26" Cocoloca, zavřít a nesahat, jedna várka uhlí. Nahřívat 5–10 minut. Délka 1:45 h.
    • #2 Quasar Raas 2 – lehce nad 25 g, tabák zarovnaný s komínem, slabší dense pack. Dvě 26" Cocoloca, zavřít a nesahat. Nahřívat 5–10 minut. V 50. minutě nová várka uhlí. Délka 2:30 h.
    Quasar Raas 2
    Takhle mě to u světloty bavilo
    • #1 Quasar Petit Raas 2 – cca 15 g, tabák zarovnaný s komínem, fluffy pack. Jedno 26" Cocoloco, zavřít a nesahat, jedna várka uhlí. Nahřívat 5–10 minut. Délka 55 minut.
    • #2 Quasar Petit Raas 2 – lehce nad 18 g, tabák vysoký u hran a svažující se ke středu, slabší dense pack. Jedno 26" Cocoloco, zavřít a nesahat. Nahřívat 5–10 minut. Ve 40. minutě nový uhlík. Délka plus mínus 1:30 h.
    Quasar Raas 2
    Na hranách vysoké, ke středu svažující se
    Berte to jako inspiraci, aplikujte na Quasar vaše oblíbená nabití, experimentujte nebo zkuste replikovat ta má.

    HMS

    Malý i velký Quasar mají HMS ze dvou kusů podstavy a pokličky. Hezky do sebe zapadnou, všechno lícuje, very fajne. Podstava je ke kapse na uhlí přišroubovaná a téměř po celém povrchu vyčnívá do korunky (2 mm dovnitř), okraje podstavy leží na hraně korunky. Jak jsem už psal, okruží sloužící k úchopu je sice obalené silikonem, ale žhne i tak. Nejlepší je kouření s pokličkou, ale můžete zkusit i bez. Lze s ní také otáčet, ale je vám to k ničemu, protože všechny průduchy zůstávají otevřené – můžete však uspokojit svoji mlecí úchylku, kterou máte z pepřenky.

    Quasar Raas 2
    Zapokličkujte se
    Co se liší, tak je průměr podstavy. U Raas 2 je průměr vyčnívajícího spodku 7 cm a 8 cm průměr celé podstavy. Petit Raas 2 je přirozeně menší, průměr vyčnívajícího spodku činí 5,5 cm a 6,5 cm je průměr celé podstavy.

    Quasar Raas 2
    Rozdíly v podstavě jasně viditelné, všimněte si vyčnívají části
    • Pozor, jestli máte náladu na vylomeniny a experimenty, HMS od Quasaru sedí i na jiné korunky, než je Raas 2 – velké HMS na širší phunnely, malé HMS na ty menší + na klasiky jako třeba UPG. Have fun!
    • Obráceně to moc nefunguje, jiné HMS kloužou na hraně korunku, u Petite mega přečnívají a na větší verzi nesedí rovně či zapadávají dovnitř. Našel jsem zajímavou výjimku, a to e-HMS Nevo Pure to na Raas 2 padne jako ulité z důvodu vyšší hmotnosti a vhodného průměru.
    Quasar Raas 2
    Herectic!
    UHLÍ A TEPLO

    Kolik uhlíků a jaké zvolit? O RZU se nebudeme bavit, takže kokosáky. Kostky jsou ideál, válečky se spíš nevlezou a teoreticky můžete zkusit do Raas 2 i čtvrtky/třetinky určené pro HMS. Asi všem už docvaklo, že se liší i velikost uhelné kapsy. Jejich rozměry najdete hore. Do Raas 2 vměstnáte rozpálené tři  25" kostky s lehkými obtížemi, dvě 26" úplně na pohodu a dvě 27" trochu na těsno. Petit Raas 2 pojme poouze jeden uhlík od 25" do 27" – větší uhlí už jsem doma neměl, ale třeba by se vlezlo. Případně můžete experimentovat s půlkami uhlíků na výšku i šířku.

    Quasar Raas 2
    Jedna, dvě
    Za co chci Quasar pochválit, tak to je efektivní přenos tepla. Nízké ztráty, teplo proudí bez výkyvů. Uhlí je uzavřené a nejde vidět, což brání jejich pádu a uspokojí estéty, popel nepadá do korunky a nelítá kolem. Sílu uhlí využije do mrtě, usměrní ji správným směrem a díky nižšímu přívodu vzduchu méně žhne, což prodlužuje jeho životnost.

    Quasar Raas 2
    Dobrá kapsa
    Výsledkem je korunka, u které si můžete opravdu oddechnout a kouřit prakticky bez práce. Netřeba uhlí oklepávat či otáčet, uvnitř kapsy jsou výstupky bránící jejich zčernání. Pokud nepojedete na více várek uhlí, na začátku session uhlí přiklopíte a na konci jen očekujete, jestli popel drží tvar uhlíku nebo padl za vlast. Já sice praktikuju a všude propaguju aktivní práci s uhlím, ale tady jsem si i já mohl dát pauzu, nedůvěřivě na to čučel a výsledek mě mile překvapil 😇.

    ÚDRŽBA

    Pojďme dotýkat, vrau. ZAKÁZÁNO! Cooo? Takhle, můžete si to nabít na dotyk s tabákem, že jo, výrobce to pouze nedoporučuje. Jasně uvádí, že se HMS (korunka i nožka mohou) nesmí umývat/chladit vodou, odmáčet a kartáčování spodku poškodí povrchovku (jako u většiny hliníkových HMS)

    Quasar Raas 2
    Tady už se trocha černoty usadila
    To mi přijde jako další zklamání, tak přece sakra udělám povrch či slitinu takovou, že se o to mohu starat jako o běžné HMS! Jde mi o to mytí/odmáčení, teď neřeším škrabání podstavy nějakým kartáčem na kov, to nepraktikuju. Co z toho plyne? Nabíjení na dotyk jen na vlastní nebezpečí + nevím, jak se na to bude tvářit záruka, když se z toho začne něco odlupovat nebo se to zbarví do hněranžova.

    Obecně k údržbě, silikonovou nožku normálně promýt vodou a usušit. Stejně tak skleněnou korunku, tu bych doporučil vodou a jemnou houbičkou. Po čase na ní může zůstat připálená melasa, ale dolů to při troše trpělivosti půjde. HMS oklepat a profouknout od popela. A je to!

    Kdybyste přeci jen nabíjeli na dotyk a potřebovali sundat černý bordel z podstavy, tak si namočte utěrku. Trochu jí vymačkejte, ať je tak ideálně vlhká (jako v mém mládí byly teenky z Justina Biebera) a vychladlé HMS na utěrku položte. Nechte ten bordel trochu zvlhnout a pak půjde dolů lépe i jinou než kartáčovou metodou. Je to jen tip, který mě napadl, jeho použití je na vlastní nebezpečí.

    POCIT Z KUŘBY

    Shrnu to krátce, pochyby vystřídal údiv. Oba Quasary fungovaly daleko lépe, než jsem očekával. Ne, není to můj styl každodenních dýmek. Vyznávám klasické korunky, déle trvající dýmky na jednu várku uhlí, intenzivnější pojetí chuti, dýmu a větší nikotinový přísun, efektivnější spotřebu tabáku. Sklo mě sere, kompromisy při údržbě taky, blablabla. A přesto se mi session s Quasarem líbila, příjemná změna. Korunka dodala, co značka +- naslibovala.

    Při prvních session mi cukala ruka co 15 minut, protože jsem chtěl oklepat, ale ovládl jsem se. Dát si občas bezúdržbovou dýmku, byť je starost o uhlí moje přirozenost, bylo osvěžující. Dýmu dostatek, chuťově jemné a intenzitou průměr. Z těch asi 10–12 dýmek s Raas 2 a prckem jsem nenarazil na tabák, který by v tom vyloženě nefungoval. Samozřejmě sušší směsi budou krátkodobě intenzivnější a poskytnou více dýmu, ale za cenu nízké výdrže. Na melasou přechcané tabáky potřebujete hodně tepla, takže se nebojte více várek uhlí nebo větších kusů. Kdo si tedy Quasar užije a komu bych jej nedoporučil?

    Verdikt

    Quasar Raas 2 bych doporučil těm z vás, kteří chcete mít na dýmce esteticky čistou a subjektivně hezkou korunku, co půjde vizuálně hezky i k jiným než nerezovým dýmkám. Pokud vyznáváte phunnel, světlý tabák či jemné podání černoty a čistou chuť, je tohle korunka pro vás. Vhodná je i pro uhelné lenochy a lidi, kteří nemají čas starat se o dýmku při kouření. Zaujme venkovní i televizní dýmkaře a cateringy či podniky bez uhelného servisu. Petit Raas 2 potěší fanoušky krátkých sessions.

    Výhrou nebude pro vyznavače síly, intenzity, nabíjení na touch a přátele klasických korunek. Pro hardcore dýmkaře může představovat zajímavý doplněk do sbírky, ale asi ne každodenní volbu. Quasary dýmkám zatápějí, manipulace s HMS je spíš pro poctivce, které nepálí, a spotřebou tabáku se neřadí k šetřivým korunkám.


    Na závěr bych jen dodal, že korunky od Quasaru naštěstí nesdílejí funkční vlastnosti francouzských kár. Jsem rád, že se dostaly na náš trh. A já si jdu nabít klasiku 😂!

    Galerie

    Quasar Raas 2
    Balení pospolu
    Quasar Petit Raas 2
    Petit dekomponovaný
    Quasar Petit Raas 2
    Dovnitř HMS Petit s toho moc nevleze
    Quasar Raas 2
    U Petit zasahuje silikon dál do komínu
    Quasar Raas 2
    Jak se lesknou!
    Quasar Raas 2
    Dáme světlotku, dáme
    Quasar Raas 2
    Packed sisters
    Quasar Petit Raas 2
    Omnomnom
    Quasar Raas 2
    Nerozžhavená dvojice 26"
    Quasar Petit Raas 2
    Nerozžhavená 26"
    Quasar Raas 2
    Lícuj
    Quasar Raas 2
    Hranyyy

    Jakub Kopáček

    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Instagram